Home » Blog » Urologen Slingeland ziekenhuis succesvol met vasovasotomie
Urologen Slingeland Ziekenhuis succesvol met vasovasostomie

Urologen Slingeland ziekenhuis succesvol met vasovasotomie

Een sterilisatie bij de man, oftewel vasectomie, kan doorgaans ongedaan worden gemaakt. Dat gebeurt door middel van een operatie, de zogeheten vasovasostomie. De urologen van het Slingeland Ziekenhuis hebben hier veel ervaring in en zijn hiermee leidend in Nederland.

In ons land worden jaarlijks ongeveer vierhonderd sterilisaties bij mannen ongedaan gemaakt. Een kwart daarvan wordt uitgevoerd door de urologen van het Slingeland Ziekenhuis. Onderzoek heeft uitgewezen dat zij een hoog slagingspercentage realiseren.
Het Slingeland Ziekenhuis heeft drie urologen. Dat zijn Arno Geboers, Esther Remijn en Erich Taubert. “We hebben ons al jaren geleden toegelegd op de vasovasostomie”, vertelt laatstgenoemde. “Het is precisiewerk en dat is iets wat wij graag doen. Bovendien willen we de drempel voor mannen die dit willen laten doen, zo laag mogelijk houden: we vragen wel naar de beweegredenen, maar laten duidelijk merken dat wij daarover niet oordelen. Het is tenslotte de keuze van de cliënt en zijn partner. Vaak gaat het om relatief jonge, gezonde mannen die een nieuwe relatie hebben en samen met hun partner graag kinderen willen. Maar er kunnen ook andere beweegredenen zijn.”

Erich Taubert, uroloog:
“Uit onderzoek is gebleken dat 85 procent van onze patiënten weer vruchtbaar is geworden.”

Hoog succespercentage

In bijna alle gevallen kan de sterilisatie ongedaan worden gemaakt. “Een sterilisatie van de man is niet meer dan het doorknippen van de beide zaadleiders”, vertelt Erich Taubert. “Dat is een ingreep van enkele minuten, onder plaatselijke verdoving in de polikliniek. Het weer ongedaan maken is ingewikkelder. Dan moeten we die haarfijne zaadleiders weer perfect aan elkaar zien te krijgen. Dat gebeurt in de operatiekamer, onder algehele narcose of met een ruggenprik.” Nadat de urologen van het Slingeland Ziekenhuis zich op de vasovasostomie hadden toegelegd, kreeg dat steeds meer bekendheid. “Een groeiend aantal patiënten wist ons te vinden. En doordat we steeds meer operaties deden, werden we er ook beter in. Ook patiënten van ver weg komen naar Doetinchem. Uit onderzoek is gebleken dat 85 procent van onze patiënten weer vruchtbaar is geworden en 60 procent opnieuw vader is geworden. Dat is een hoger succespercentage dan het internationaal gemiddelde.”
Wie een vasovasostomie ondergaat, krijgt een dagopname.

Urologen Slingeland Ziekenhuis succesvol met vasovasostomie

Auteur

Redactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *