Operatie

De urologen van de Vasovasokliniek kunnen uw sterilisatie in 85% van de gevallen weer ongedaan maken. De uiteinden van de doorgeknipte zaadleiders worden dan opnieuw aan elkaar gezet (vasovasostomie). Hieronder vind u een schematische uiteenzetting van de operatie.

Uitgangssituatie

Bij de sterilisatie is de zaadleider doorgeknipt. Meestal is er een stuk van 1 centimeter tussenuit gehaald. Het kan zijn dat er meer weg is. Ook kan er tot in de bijbal zijn geknipt. Na de vasectomie kan er littekenweefsel of een stuwing van zaad zijn ontstaan. Dit zijn de situaties die we tijdens de ingreep moeten oplossen.

1

Operatie

Het scrotum wordt geopend. De zaadleider wordt opgezocht en het littekenweefsel verwijderd. Nu zijn er twee mooie uiteinden van de zaadleider ontstaan. De bijbal wordt gemasseerd tot er zaad uit komt. Als het zaad goed naar buiten kan, wordt direct overgegaan tot het op elkaar aansluiten van de twee uiteinden.

 Na het sluiten van de wond laten we pijnstilling achter. Deze werkt 8 uur. Het scrotum wordt verpakt in een verband dat u bal ondersteunt. U kunt dit de gehele week gebruiken.

2

Nieuwe situatie

U verblijft even op de uitslaapkamer tot u goed wakker bent en iets hebt gegeten. Hier krijgt u van de verpleegkundige de informatie over hoe de operatie is verlopen. U krijgt een telefonische afspraak met de uroloog om u de details nog een keer te vertellen.

De verpleegkundige bekijkt of u al genoeg opgeknapt bent om naar huis te gaan. Vrijwel altijd is dit dezelfde dag. Als het kan direct vanaf de uitslaapkamer. U krijgt instructies mee voor thuis.

3

De uitslag

Na twee maanden willen we graag uw sperma onderzoeken. Hiervoor heeft u op de verpleegafdeling een potje en een gele envelop van kunststof gekregen. U kunt het spermamonster hierin naar het Slingeland Ziekenhuis sturen.

Dit monster wordt alleen gebruikt om na te gaan of er zaadcellen aanwezig zijn. Niet hoe de kwaliteit van de zaadcellen is. U krijgt van ons de uitslag telefonisch te horen. Indien er zaadcellen in zitten is de hersteloperatie geslaagd.

Uw doel is echter een zwangerschap en niet slechts een goed spermamonster. Realiseert u zich dat de kans op een zwangerschap niet alleen afhankelijk is van het slagen van de operatie. Mocht de zwangerschap uitblijven, dan willen we u met advies bijstaan. U kunt dan contact met ons opnemen. We bespreken de situatie en stellen eventuele vervolgstappen voor.

Wij horen graag van u of het gelukt is zwanger te worden. Wilt u ons dan een bericht sturen? Als het kindje geboren is, ontvangen wij ook graag een geboortekaartje. Wij vinden het belangrijk om op de hoogte te blijven van het resultaat van onze operaties. Zo evalueren wij onze kwaliteit en kunnen we nauwkeuriger voorspellen hoe groot de kans op een succesvolle operatie is.

Uw ervaring

Wij horen graag van u hoe u onze algehele begeleiding heeft ervaren. Wilt u ons dit laten weten door een mail te sturen naar [email protected]? Als u uw ervaring wilt delen met anderen, kunt u uw ervaring vermelden op www.zorgkaartnederland.nl.

Heeft u een klacht? Bespreek deze dan in eerste instantie met de betreffende medewerker of arts. Komt u er niet uit? Dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris van het Slingeland Ziekenhuis. Meer informatie vindt u op www.slingeland.nl.

Hoe gaan wij om met uw gegevens?

Omdat een deel van uw behandeling wordt uitgevoerd door medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis, zijn uw medische gegevens ook voor hen beschikbaar. Alleen de arts die u behandelt en de zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn mogen uw gegevens inzien.

Video

Uitzending Focus TV (2008) over de Vasovasostomie in het Slingeland Ziekenhuis Gezonde Zorg: Urologie, specialisten in hersteloperatie na sterilisatie.

Video

Uitzending op de Franse televisiezender “Nous les Europ√©ens” over vasectomie en vasovasostomie door Vasovaso Kliniek in het Slingeland ziekenhuis.

Video

Een sterilisatie bij een man hoeft niet definitief te zijn. een verslaggeefster van de Telegraaf keek mee met een hersteloperatie (vasovasostomie) in het Slingeland Ziekenhuis. Urologen Erich Taubert en Arno Geboers vertellen meer over de operatie. En ook ervaringsdeskundige Diederik vertelt over zijn ervaringen.

Bron: De Telegraaf